Kavun denildiğinde akla gelen birinci yer olan Manisa’nın Kırkağaç ilçesi 7 bin dekar toprakla kavun üretiminde başı çekiyor. Bu yıl yaklaşık 18 bin ton rekolte elde edilen kavunların yaklaşık yüzde 50’si hasat sonrası çabucak satılırken kimi çiftçiler de ışık görmeyen depolarında kavunlarını koruma ederek kış aylarına kadar dayanmasını sağlıyor. Yaz meyvesi olarak bilinen kavun bu sayede kış aylarında da tüketiciyle buluşarak sofraları süslüyor.
35 yıldır kavun çiftçiliği yaptığını söyleyen ve tıpkı vakitte şehit babası olan Ali Ay, “Ticaretten emekli olduktan sonra oğlumla birlikte kavun ekiyoruz. Ağustosta hasat yaparak kavunlarımızı asmaya başladık. Askıda yılbaşına kadar dayanır. Fiyatlar da bu yıl güzeldi memnunuz” dedi.
Kırkağaç’ta 15 Ağustos itibariyle kavun hasadının başladığı ve eylül aylarında da hasadın büsbütün bittiğini belirten Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, “15 Ağustostan sonra kavunlarımız hasat edilmeye başlıyor. Kavunlarımızın yaklaşık yüzde 50’lik 60’lık kısmını biz çabucak satıyoruz. Kalan yüzde 40’lık kısmını da depolarımızda koruma ediyoruz. Depolarımız çok korunaklıdır. İçerde iklimlendirme sistemleri mevcuttur. Kavunumuz dayanıklılığıyla meşhur. Kendi halinde aralık aylarına kadar dayanabiliyor. Fakat biz bunu ocak şubat aylarına hatta mart aylarına ilerletmek istediğimizde iklimlendirme gerekiyor. Depolarımız sıradan depolar değil, kavunumuz için özel olarak yapılıyor” dedi.
“Tüketicilerimiz yaz meyvesi yemenin nostaljisini yaşıyor”
Kavunların depolarda koruma altına alınarak hem üreticilere daha fazla gelir getirildiğini hem de tüketicilere kış aylarında yaz meyvesi yedirildiğini belirten Özarı, “Üreticilerimiz bu formda daha fazla gelir elde ediyorlar. Karşılığında tüketicilerimiz de bir yaz meyvesi yemenin huzurunu, memnunluğunu ya da nostaljisini yaşıyorlar. Ocak ayında bir yaz meyvesi kavun yediğiniz vakit odanın içine kokusu yayılıyor ve bütün meskeni sarıyor. Gayemiz hem çiftçilerimiz daha fazla kazansın hem de tüketicilerimiz kış aylarında da kavunu tüketebilsin” ifadelerini kullandı.
“Son yıllarda tüketicilerimizin tercihi dilimli kavunlardan yana”
Kırkağaç’ta 3 farklı çeşit kavunun cet tohumuyla ekildiğini söyleyen Özarı, “Bizim Kırkağaç’ta 3 çeşit kavun yetiştiriliyor. Tüketicilerimiz bugüne kadar sarı ve koyu yeşil üzerinde benekleri olan Kırkağaç’ın birinci kendine has ve en çok ekilen çeşidi biliyor. Fakat Kırkağaç’ta sarı dilimli kavunumuz da ekiliyor. Bir de halk ortasında ‘kara kavun’ denilen yeşil kavunumuz var. Onlar da çok güçlü. Bu çeşitlerde vakit zaman dilimliler öne çıkıyor. Vakit zaman benekliler öne çıkıyor. Son yıllarda tüketicilerimizin tercihi dilimli kavunlardan yana. Bunların lezzeti başkalarından biraz daha farklı olduğu için tüketicilerde bu türlü bir tercih oldu. biz de tüketicilerimizin tercihine nazaran ekilişlerimizi yönlendiriyoruz. Son 3-4 yıldan beri dilimli kavunlar halk ortasında tanınan. Dilimli kavun da bizim Kırkağaç’ımızın kavunu” diye konuştu.
“Biz kavunlarımızda hibrit tohum kullanmıyoruz”
Hibrit tohum kullanmadıklarını belirten Özarı, “Biz kavunlarımızda hibrit tohum kullanmıyoruz. Bizim tohumlarımız cet tohumu. Kendi tohumlarımızı kendimiz ayırıyoruz. 300-400 sene evvel hangi koşullarda kavun tohumu alındı ve ekildiyse bugün de birebir kaidelerde kavunumuzun tohumunu alıp ekiyoruz” dedi.