Ramazanı neredeyse yarıladık. Günler geçtikçe iftar sofraları için yapılacak yemekler daha da baş karıştırmaya başlıyor. Her gün iftar sofrasında ailesinin ya da konuklarının karşısında birbirinden farklı ve lezzetli yemekler yapmak isteyenler soluğu internette alıyor. Biz de sizler için ‘bu akşam iftara ne yapacağım?’ sorusuna teklifler hazırlıyoruz. İşte birbirinden lezzetli, pratik ve ekonomik iftar tanımları… Şimdiden afiyet olsun!
1. Lavaş Taco
Lavaş Taco Gereçleri:
4 adet lavaş ekmeği
300 gr kıyma
1 adet kırmızı soğan
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 demet maydanoz
1 adet limon
Lavaş Taco Yapılışı:
Kıymayı tavada kavurun. Soğan, yeşil biber ve kırmızı biberi küçük küçük doğrayın ve kavrulan kıymaya ekleyin. Sarımsakları da rendeleyerek ilave edin.
Baharatları, tuzu ve karabiberi ekleyin ve materyalleri uygunca karıştırın.
Lavaşları fırında ısıtın yahut tavada kızartın.
Hazırladığınız kıymalı harcı lavaşların içine koyun. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin ve limonla servis yapın.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 420 kcal
Protein: 29g
Yağ: 16g
Karbonhidrat: 40g
Lif: 9g
2. Duvak Pilavı
Duvak Pilavı Materyalleri:
1 soğan
1 domates
Pul biber
Tuz
Karabiber
Badem
250 gr kıyma
Zeytin yağı
2 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı şehriye
Duvak Pilavı Yapılışı:
Pirinci ılık suya koyduktan sonra 5-10 dk bekletin, akabinde süzün .
Sonrasında tencereye aldığınız yağı ve şehriyeyi kavurun.
Pirinçleri de ekleyin ve kavurmaya devam edin. .
2. 5 su bardağı suyu üstüne dökün ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Pilav piştikten sonra dinlenmeye bırakın.
Diğer yandan sıcak suda bekletilmiş ve soyulmuş bademleri çok az yağda kavurun.
Çok ufak doğranmış soğan, domates ve az yağlı kıymayı da bir tencerede kavurarak soteleyin.
Tuz, karabiber, pul biberi ekleyin.
Pişmesinin akabinde altı kapatılır ve servise hazırlanır.
Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü (1 porsiyon için):
Kalori: 460 kcal
Protein: 18 g
Yağ: 21 g
Karbonhidrat: 48 g
Lif: 2 g
Kolesterol: 75 mg
Sodyum: 760 mg
Potasyum: 309 mg
Kalsiyum: 46 mg
Demir: 3 mg
3. Sosyete Mantısı
Sosyete Mantısı Materyalleri:
1 paket yufka
500 gram kıyma
2 adet soğan
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Pul biber
Sosu için:
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
Kırmızı biber
Sosyete Mantısı Yapılışı:
Kıymayı bir kaba alın ve üzerine rendelenmiş soğan, yumurta, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. Uygunca yoğurun.
Yufkaları üst üste koyun ve 8 eşit kesime kesin.
Her parçayı elinizle açın ve ortasına 1 yemek kaşığı kadar hazırladığınız kıymalı harçtan koyun.
Yufkanın uçlarını birleştirerek, yuvarlak bir form verin.
Tencereye su koyun ve kaynatın. Kaynayan suya yufkaları atın ve yaklaşık 10 dakika kadar haşlayın.
Ayrı bir tencerede tereyağını eritin ve kırmızı biberi ekleyin. Sosu için, sarımsaklı yoğurdu hazırlayın.
Haşlanmış mantıları süzün ve servis tabağına alın. Üzerine tereyağlı sosu gezdirin ve sarımsaklı yoğurtla servis yapın.
Besin kıymetleri ve kalori ölçüsü (1 porsiyon için – yaklaşık 5 adet mantı):
Kalori: 475 kcal
Protein: 25 g
Yağ: 21 g
Karbonhidrat: 45 g
Lif: 2 g
Kolesterol: 98 mg
Sodyum: 642 mg
Potasyum: 311 mg
Kalsiyum: 158 mg
Demir: 3 mg
4. Nohutlu Tavuk Pilav
Nohutlu Tavuk Pilavı Materyalleri:
2 su bardağı baldo pirinci
500 gram tavuk göğsü
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
3 su bardağı sıcak su
Nohutlu Tavuk Pilavı Yapılışı:
Pirinci yıkayın ve süzün.
Tavuk göğsünü haşlayın.
Bir tencereye sıvı yağı ekleyin. Akabinde haşladığınız tavuk suyunu tavada kavurmaya başlayın.
Tuz, karabiber ve toz kırmızı biberi ek edin ve karıştırın.
Nohutu ekleyin ve karıştırın.
Ardından tavuğu haşladığınız suyu kullanarak bir pilav yapın.
Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin.
Ardından nohut, tavuk ve pilavı karıştırın.
Pilavı dinlendirin ve servis edin.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü (1 porsiyon için):
Kalori: 450 kcal
Protein: 27 g
Yağ: 9 g
Karbonhidrat: 65 g
Lif: 6 g
Kolesterol: 45 mg
Sodyum: 530 mg
Potasyum: 540 mg
Kalsiyum: 60 mg
Demir: 5 mg
5. Patates Graten
Patates Graten Materyaller:
Patates Graten Yapılışı:
Patatesleri yıkayın, soyun ve ince dilimler halinde kesin.
Bir tencereye süt, krema, rendelenmiş sarımsak, tuz ve karabiberi ekleyin. Karıştırın ve kaynatın.
Patates dilimlerini bu karışıma ekleyin ve 10 dakika kadar pişirin.
Fırın kabını yağlayın ve patatesleri dökün.
Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin.
180 derece evvelden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.
Fırından alın ve 5 dakika dinlendirin.
Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü (1 porsiyon için):
Kalori: 350 kcal
Protein: 10 g
Yağ: 22 g
Karbonhidrat: 30 g
Lif: 2 g
Kolesterol: 75 mg
Sodyum: 380 mg
Potasyum: 740 mg
Kalsiyum: 280 mg
Demir: 1 mg
6. Profiterol
Profiterol Materyaller:
Kreması İçin:
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı toz şeker
1 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı
Çikolata Sosu İçin:
200 gram bitter çikolata
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı toz şeker
Profiterol Yapılışı:
Su, tereyağı, tuz ve toz şekeri bir tencereye alın ve kaynatın.
Unu ek edin ve karıştırın. Karışım, tencerenin kenarına yanlışsız toplanmaya başlayınca, tencereyi ocaktan alın ve ılımaya bırakın.
Yumurtaları teker teker ekleyin ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar karıştırın.
Hamuru sıkma torbasına doldurun ve yağlanmış bir fırın tepsisine, ceviz büyüklüğünde toplar formunda sıkın.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 20-25 dakika pişirin.
Kreması için, tüm gereçleri bir tencereye alın ve karıştırarak kaynatın.
Kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte daima karıştırarak pişirin. Kıvamı yoğunlaşınca, ocaktan alın ve tereyağı ekleyin.
Pişen profiterollerin içlerine soğumuş kremayı sıkın.
Çikolata sosu için, bitter çikolatayı küçük modüller halinde kırın ve bir tencereye alın.
Süt ve toz şekeri ekleyin ve karıştırarak eritin.
Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Profiterolleri servis tabağına alın ve üzerine çikolata sosunu gezdirin.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü (1 porsiyon için):
Kalori: 350 kcal
Protein: 7 g
Yağ: 22 g
Karbonhidrat: 30 g
Lif: 2 g
Kolesterol: 130 mg
Sodyum: 190 mg
Potasyum: 180 mg
Kalsiyum: 100 mg
Demir: 1 mg
7. Biber Dolması
Biber Dolması Materyaller:
8-10 adet dolmalık biber
1 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı pul biber
2 su bardağı su
1 adet limon
Biber Dolması Yapılışı:
Biberlerin sap kısımlarını kesip, içlerini çıkarın.
Pirinci yıkayıp, süzün ve bir tencereye alın.
Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın ve pirinçle birlikte tencereye ekleyin.
Sıvı yağı ek edin ve soğanlar pembeleşene kadar kavurun.
Domates salçası, biber salçası, kuş üzümü, dolmalık fıstık, tuz, karabiber ve pul biberi de tencereye ekleyin.
Malzemeleri karıştırın ve 1-2 dakika daha kavurun.
Hazırladığınız harcı, biberlerin içine doldurun ve biberlerin ağız kısımlarını kapatın.
Tencereye biberleri dizin ve üzerlerine 2 su bardağı su ekleyin.
Limonu dilimleyip suyun içine atın.
Biberler pişene kadar orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
Biberler piştikten sonra servis yapabilirsiniz.
Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü (1 porsiyon için):
Kalori: 250 kcal
Protein: 5 g
Yağ: 7 g
Karbonhidrat: 43 g
Lif: 5 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 600 mg
Potasyum: 460 mg
Kalsiyum: 60 mg
Demir: 2 mg
8. Kıymalı Semizotu
Kıymalı Semizotu Yemeği Materyaller:
Kıymalı Semizotu Yapılışı:
Semizotunu yıkayıp, saplarını ayıklayın ve doğrayın.
Soğanı ve sarımsağı küçük küpler halinde doğrayın.
Bir tencereye sıvı yağı alın ve kıymayı ekleyip, kavurun.
Soğan ve sarımsağı da tencereye ekleyip, kavurmaya devam edin.
Domates salçasını ek edin ve karıştırın.
Semizotunu da tencereye ekleyin ve 5-6 dakika kadar karıştırarak pişirin.
Karabiber, pul biber ve tuzu ek edin ve 2-3 dakika daha pişirin.
Kıymalı semizotu yemeği servise hazır hale gelmiştir.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü (1 porsiyon için):
Kalori: 170 kcal
Protein: 13 g
Yağ: 9 g
Karbonhidrat: 10 g
Lif: 5 g
Kolesterol: 35 mg
Sodyum: 450 mg
Potasyum: 580 mg
Kalsiyum: 270 mg
Demir: 5 mg
9. Kuru Patlıcan Dolması
Kuru Patlıcan Dolması Materyaller:
6 adet kuru patlıcan
200 gram kıyma
1 adet orta uzunluk soğan
1 adet domates
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı pul biber
Tuz
2 su bardağı sıcak su
Kuru Patlıcan Dolması Yapılışı:
Kuru patlıcanları sıcak suyla yıkayın ve suyunu süzün.
Soğanı ve domatesi küçük küpler halinde doğrayın.
Bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı alın ve kıymayı ekleyip, kavurun.
Soğan ve domatesi de tencereye ekleyip, kavurmaya devam edin.
Domates salçası, biber salçası, karabiber ve pul biberi ek edin ve karıştırın.
Pilavlık bulguru da tencereye ekleyin ve karıştırarak kavurun.
2 su bardağı sıcak suyu tencereye ek edin ve kısık ateşte bulgur suyunu çekene kadar pişirin.
Kuru patlıcanların içlerini çıkartın ve hazırladığınız pilavı içlerine doldurun.
Kuru patlıcanların ağız kısımlarını kürdanla kapatın.
Kuru patlıcanları, tencereye yerleştirin ve üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyin.
Kuru patlıcan dolmalarını, kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin.
Kuru patlıcan dolması servise hazır hale gelmiştir.
Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü (1 porsiyon için):
Kalori: 280 kcal
Protein: 14 g
Yağ: 13 g
Karbonhidrat: 26 g
Lif: 8 g
Kolesterol: 35 mg
Sodyum: 340 mg
Potasyum: 460 mg
Kalsiyum: 55 mg
Demir: 2.5 mg
10. Sütlü Havuç Çorbası
Sütlü Havuç Çorbası Gereçleri:
5 adet havuç
1 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağı yahut zeytinyağı
3 su bardağı su yahut tavuk suyu
2 su bardağı süt
Tuz, karabiber
Kırmızı biber yahut maydanoz (servis için)
Sütlü Havuç Çorbası Yapılışı:
Havuçları soyup küçük küpler halinde doğrayın.
Soğanı da küçük küpler halinde doğrayın.
Bir tencereye tereyağı yahut zeytinyağını alın ve ısıtın.
Soğanı tencereye ekleyin ve kavurun.
Havuçları da tencereye ekleyin ve 5-6 dakika kavurun.
Üzerine su yahut tavuk suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
Havuçlar uygunca yumuşayana kadar pişirin.
Tencereyi ocaktan alın ve havuçları blender yahut çırpıcı yardımıyla püre haline getirin.
Püreyi tekrar tencereye alın, üzerine sütü ekleyin ve karıştırın.
Kısık ateşte çorba tekrar kaynamaya başlayana kadar karıştırın.
Çorba kaynadıktan sonra tuz ve karabiberi ekleyin ve karıştırın.
Servis yaparken üzerine kırmızı biber yahut maydanoz yaprakları serpin.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 135 kcal
Protein: 4 g
Yağ: 6 g
Karbonhidrat: 15 g
Lif: 3 g
Şeker: 10 g
Kolesterol: 22 mg
Sodyum: 197 mg